Οδηγίες προστασίας από παραπλανητικά μηνύματα που ζητούν γνωστοποίηση κωδικών ΠΣΔ Κύριο

Ακολουθεί ενημέρωση από το ΠΣΔ σχετικά με τα παραπλανητικά μηνύματα

Παραπλανητικά μηνύματα

Είναι πολύ συνηθισμένο να λάβετε κάποια στιγμή παραπλανητικά μηνύματα τα οποία, φαίνεται να προέρχονται απο κάποια υπηρεσία διαδικτύου, οργανισμό, τράπεζα ή γνωστό σας πρόσωπο. Τα μηνύματα αυτά:

  • είτε ζητούν να απαντήσετε συμπληρώνοντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας (password).

  • είτε σας οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες ζητούν να συμπληρώσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης.

Μάλιστα για να πείσουν τον παραλήπτη για τη συμπλήρωση των στοιχείων του, προβάλλουν την ανάγκη αυτή για την πραγματοποίηση κάποιας απαραίτητης ενέργειας, όπως ότι θα ακυρωθεί ο λογαριασμός σας ή για να αυξηθεί ο διαθέσιμος χώρος του ηλ. ταχυδρομείου σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μηνύματα αυτά είναι μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing),  και προσπαθούν να υποκλέψουν τον κωδικό σας με σκοπό κακόβουλη δραστηριότητα στη συνέχεια.

Προσοχή!: Αν έχετε συμπληρώσει τα στοιχεία σας (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) σε σελίδα phishing θα  πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε αλλαγή του κωδικού σας από το www.sch.gr/password  (ο οποίος ανακατευθύνεται στο https://register.sch.gr/password/change_password/)  βάζοντας έναν νέο κωδικό.

Πως θα προστατευτείτε

 Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι:

  • Ποτέ δεν απαντάμε σε e-mails ή ύποπτους δικτυακούς τόπους που μας ζητούν τον κωδικό πρόσβασής μας.

  • Κανένας οργανισμός (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, τράπεζα ή οργανισμός) δεν θα  στείλει μήνυμα αλληλογραφίας με το οποίο ζητά από τους χρήστες του να κοινοποιήσουν τους κωδικούς πρόσβασης.

    • Αν έχετε ήδη απαντήσει η συμπληρώσει τον κωδικό πρόσβασης σας σε κάποια ύποπτη σελίδα, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε σε αλλαγή από το https://www.sch.gr/password θέτοντας νέο κωδικό.
    • Θα πρέπει  να συμπληρώνετε τον κωδικό πρόσβασης σας που έχετε από το ΠΣΔ, μόνο στους επίσημους (πιστοποιημένους) ιστοτόπους του ΠΣΔ.
    • Οι ιστόποποι αυτοί έχουν  διεύθυνση ιστοσελίδων (URL) της μορφής .sch.gr και  διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό  ασφάλειας SSL.
    • To πιστοποιητικό SSL επιβεβαιώνεται με σήμανση το εικονίδιο του λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας (Internet Explorer, Mozilla, Crome, Opera).

Περισσότερες πληροφορίες

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΣΔ:
https://www.sch.gr/assist/odigies/ilektroniki-allilografia-e-mail/asfaleia-kai-prostasia/prostasia-apo-paraplanitika-minymat/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.