Στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου μας, η μάθηση γίνεται παιχνίδι!

Το βάζο της επιβράβευσης

Αυτή τη χρονιά καθιερώσαμε το βάζο επιβράβευσης. Τι είναι αυτό; Μέσα σε ένα πλαστικό κουτί βάλαμε πλαστικοποιημένα χαρτάκια με διάφορα βραβεία όπως για παράδειγμα «κέρδισες μια σοκολάτα», «κέρδισες να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι», «κέρδισες 10΄ παιχνιδιού πριν το διάλειμμα», «γλίτωσες μια μέρα ορθογραφία» και άλλα πολλά τα οποία αγαπούν να κάνουν οι μαθητές! Έτσι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να κάνουν τις εργασίες που τους ανατίθενται μέσα στο προβλεπόμενο χρόνο ή να έρθουν διαβασμένοι και γραμμένοι την επόμενη μέρα με σκοπό να τραβήξουν τυχαία ένα από τα χαρτάκια του βάζου μας!

01 tmimaentaksis22  02 tmimaentaksis22

Βοηθός ανάγνωσης συλλαβών

Οι μικροί μας μαθητές στο Τμήμα Ένταξης πολλές φορές δεν χρησιμοποιούν το δαχτυλάκι τους για να διαβάσουν τη λεξούλα. Έτσι φτιάξαμε έναν βοηθό ανάγνωσης με σκοπό να μην αποσπάται η προσοχή τους κατά την ανάγνωση, ειδικά τον πρώτο καιρό που προσπαθούν να διαβάσουν συλλαβή-συλλαβή τη κάθε λεξούλα. Κρατά λοιπόν ο μαθητής το αυτοσχέδιο χαρτάκι με άνοιγμα ίσο με το μέγεθος της γραμματοσειράς που έχει το βιβλίο κατά την ανάγνωση με σκοπό να μην “χάνεται” μέσα στη λέξη και να επικεντρώνεται στη συλλαβή!

03 tmimaentaksis22

Η μπαλονοπαρέα της ορθογραφίας

Υπάρχουν κάποιες βασικές λέξεις που χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα από μικρούς και μεγάλους στον γραπτό λόγο. Αυτές τις λέξεις πρέπει να φροντίσουμε να τις γράφουν σωστά τα παιδιά από την πρώτη κιόλας τάξη του δημοτικού. Ένας τρόπος για να τις μάθουν τα παιδιά είναι οι μπαλονοπαρέες. Φτιάξαμε λοιπόν με χαρτόνια τα μπαλόνια. Σε κάθε μπαλόνι αντιστοιχεί ένα φωνήεν και γράψαμε πάνω σε αυτά κάποιες λέξεις από το βασικό λεξιλόγιο για το κάθε φωνήεν. Χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους εξάσκησης της ορθογραφίας π.χ. διαβάζει δυνατά κάθε πρωί από ένα μπαλόνι που θα επιλέξει ο κάθε μαθητής, ή καλύπτουμε με την κουρτίνα και γράφουμε στο τετράδιο κάποιες λέξεις από τα μπαλόνια για να εξασκήσουμε και τη μνήμη! Η παρέα συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες λέξεις!

Πηγή (https://kiriasidore.blogspot.com)

04 tmimaentaksis22

Οι ρόδες της προπαίδειας

Γενικά, η εκμάθηση του πίνακα του πολλαπλασιασμού είναι σχετικά δύσκολη και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Όμως, μέσα από το παιχνίδι με την προπαίδεια, όπου χρησιμοποιούνται η οπτική, η ακουστική και η κιναισθητική δίοδος, το παιδί μπορεί να απομνημονεύσει με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο τον πίνακα. Παρακάτω μέσω των φωτογραφιών παρουσιάζονται εναλλακτικοί τρόποι, εκμάθησης των πινάκων του Πολλαπλασιασμού, όπου το παιδί καλείται να συμμετέχει το ίδιο, πάντα με τη βοήθεια ενός ενήλικα. Έτσι στην αριστερή εικόνα οι μαθητές γυρίζουν τη ρόδα ανάλογα με το γινόμενο το οποίο ψάχνουν και προσπαθούν να βρουν το αποτέλεσμα, όποιο παιδί το βρει πιο γρήγορα φωνάζει δυνατά την απάντηση! Έπειτα ελέγχει αν αυτό που είπε είναι σωστό. Αργότερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χρονόμετρο με σκοπό η εύρεση της απάντησης να γίνεται όλο και πιο γρήγορα!

05 tmimaentaksis22 06 tmimaentaksis22

Στη δεξιά εικόνα τα παιδιά πάλι μέσω παιχνιδιού εξασκούνται στην προπαίδεια με σκοπό να τη μάθουν απ' έξω και ανακατωτά! Με 60 καρτέλες διπλή όψης. Στους μαθητές μοιράζεται ίσος αριθμός καρτών έχοντας τις κάρτες γυρισμένες έπο τη πλευρά του γινομένου και όχι του αποτελέσματος. Οι μαθητές πρέπει να βρουν και να γράψουν το αποτέλεσμα στο τετράδιο τους, όταν τελειώσουν ελέγχουν μόνοι τους αναποδογυρίζοντας τις κάρτες ο μαθητής με τα λιγότερα λάθη και τον καλύτερο χρόνο ΚΕΡΔΙΖΕΙ! Τα παιδιά χαίρονται με αυτές τις δραστηριότητες και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να μάθουν την προπαίδεια γρήγορα και αποτελεσματικά μέσω παιχνιδιού και πάντα με την ανάλογη ανταμοιβή από την εκπαιδευτικό!

Μπαλονοπροπαίδειες

Αφού είχαμε μπόλικα μπαλόνια στο τμήμα μας, αποφασίσαμε να παίξουμε με αυτά άλλα και να εξασκηθούμε στην προπαίδεια και όχι μόνο! Ο τίτλος της δραστηριότητας είναι δανεισμένος από τα @mikra_hamogela. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν την αριθμογραμμή της @ioanna_chatsikou και αφού κολλήσαμε με τη βοήθεια των παιδιών τους αριθμούς στο πάτωμα της αίθουσας μας, το κάθε παιδί με κλειστά μάτια διάλεξε ένα μπαλόνι στο οποίο ήταν γραμμένη μια προπαίδεια. Το παιδί έβαζε ανάμεσα στα πόδια του το μπαλόνι και έπειτα η εκπαιδευτικός ή οι υπόλοιποι μαθητές φώναζαν «μια φορά το 4;» και το παιδί αφού έδινε τη σωστή απάντηση έκανε αλματάκι (είτε μπροστά είτε πλάγια, ανάλογα με τη θέση των αριθμών) για να φτάσει στο σωστό αποτέλεσμα. Στόχος να ολοκληρώσει την προπαίδεια σωστά, χωρίς να πέσει ή να σκάσει το μπαλόνι. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν ακουμπάμε το μπαλόνι!

07 tmimaentaksis22  08 tmimaentaksis22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.