Το έθιμο της βασιλόπιτας & οι e-βασιλόπιτες

Στο παραμυθόφωνο (https://paramythofono.blogspot.com/) και στην Ενότητα "Παραμύθια και παραδόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς" (https://paramythofono.blogspot.com/p/blog-page_22.html) ακούμε την τέταρτη ιστορία "Ο Άγιος Βασίλειος και η βασιλόπιτα". Η ιστορία αυτή βασίστηκε σε μία από τις πολλές παραλλαγές της θρησκευτικής παράδοσης που συνδέει το έθιμο της βασιλόπιτας με τον Άγιο Βασίλειο. Η ιστορία έχει αποδοθεί ελεύθερα και αναφέρεται στον Μέγα Βασίλειο ο οποίος ζήτησε από τους κατοίκους της Καισάρειας να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Ο Ιουλιανός δεν επέστρεψε για να τα παραλάβει και ο Μέγας Βασίλειος προκειμένου να τα επιστρέψει στους κατοίκους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να ζυμωθούν μικροί άρτοι μέσα στους οποίους τοποθέτησε τα χρυσαφικά και τα πρόσφερε στους κατοίκους της Καισάρειας.

xmasparamythofono

Στη συνέχεια στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΓΑΒ LAB (http://pita.vacilos.com/) μπορούμε να κόψουμε μια εικονική βασιλόπιτα αφού στην εποχή της πανδημίας αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει στις τάξεις του σχολείου!

basilopita

Άλλη μια επιλογή για να δημιουργήσουμε μια online βασιλόπιτα είναι από την ιστοσελίδα Vassilopita (https://www.vassilopita.gr/).

basilopita3

Δείτε στη συνέχεια τις βασιλόπιτες που "κόψαμε" στο Εργαστήριο Πληροφορικής.

Καλή χρονιά σε όλες και όλους!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.