Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2022

Χορηγία πλακέτας micro:bit από την Cosmote & τη WRO Hellas

Το Εργαστήριο Πληροφορικής του Σχολείου μας εμπλουτίστηκε με ένα νέο κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής και συγκεκριμένα μια πλακέτα micro:bitχορηγία της εταιρίας Cosmote και της WRO Hellas

microbitxorigiaS

Το micro:bit είναι μια μικρή σε μέγεθος και διαστάσεις αλλά ισχυρή πλακέτα, η οποία δημιουργήθηκε από το BBC και μπορεί να προγραμματιστεί από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Περιλαμβάνει έναν μικροελεγκτή, αισθητήρες, κουμπιά, μια μικρή οθόνη που αποτελείται από ένα τετράγωνο 5 Χ 5 (συνολικά 25) LED και άλλες δυνατότητες εισόδου/εξόδου που όταν προγραμματιστούν κατάλληλα, επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με εμάς και τον φυσικό κόσμο. Tροφοδοτείται από 2 μπαταρίες ΑΑΑ ή από το καλώδιο USB αν το συνδέσουμε με τον υπολογιστή μας ή το tablet ή το κινητό. 

Το micro:bit μπορεί να προγραμματιστεί μέσω: 
Το πρόγραμμα, δηλαδή οι οδηγίες που δίνουμε στο micro:bit, είναι γραμμένο σε κώδικα, μια γλώσσα που μπορούμε να καταλάβουμε τόσο εμείς όσο και ο υπολογιστής. Το πρόγραμμα μεταφέρεται από τον υπολογιστή στη μνήμη flash του micro:bit μέσω του USB καλωδίου. Τότε αναβοσβήνει ένα κίτρινο φωτάκι LED στο πίσω μέρος της πλακέτας που δείχνει ότι το πρόγραμμα αντιγράφεται. Όταν αυτό σβήσει, τότε πλέον μπορούμε να το "τρέξουμε".
 
Η έκδοση που έχουμε στο Εργαστήριο είναι το micro:bit v2. Η πλακέτα αυτή μπορεί να ανιχνεύσει την κίνηση σε 3 άξονες οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες εφαρμογές π.χ. ως χειριστήριο. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στη θερμοκρασία και το επίπεδο φωτός. Αυτά τα δεδομένα μπορούμε να τα εμφανίσουμε στον πίνακα LED (matrix) και να τα χρησιμοποιήσουμε για να ενεργοποιήσουμε διάφορα modules και συμβάντα π.χ. η ενεργοποίηση ενός ανεμιστήρα. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει και μικρόφωνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος ήχου, ενώ από το ενσωματωμένο ηχείο μπορούμε να αναπαράγουμε αρχεία ήχου.

Πολύ σημαντική είναι και η κοινότητα του micro:bit μέσω της οποίας μπορούμε να βρούμε χρήσιμα tutorials, βίντεο, παραδείγματα και άλλο σχετικό εκπαιδευτικό υλικό (https://microbit.org/). 

Ακολουθεί η ευχαριστήρια επιστολή του Σχολείου μας

Screenshot 2022 02 28 17.21.40

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS