Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2022

30 Ιανουαρίου: Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

«Να μή διδάσκεις ή να διδάσκεις με τον τρόπο σου.
Μή με το ένα χέρι τραβάς και απωθείς με το άλλο.
Θα χρειαστείς λιγότερα λόγια πράττοντας όσα πρέπει.
Ο ζωγράφος διδάσκει πιο πολύ με τις ζωγραφιές του.»

Τα γνωμικά τετράστιχα του Γρηγορίου του Θεολόγου ή Ναζιανζηνού αντικατοπτρίζουν τη στάση ζωής του: διδασκαλία στην πράξη, αγωνιστικότητα, φιλανθρωπία, αλληλεγγύη στον πλησίον και αγάπη για τη μόρφωση.

Προστάτες των Γραμμάτων, οι Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός που τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου, μας καθοδηγούν με τη ζωή και το έργο τους. Ένα έργο που διαπνέεται από πίστη και φιλομάθεια, από κριτική σκέψη και πνευματική λαμπρότητα.

Σήμερα, τα ιδανικά μεταλαμπαδεύονται από το ίδιο το σχολείο στους μαθητές μας, με τους εκπαιδευτικούς μας να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν που τους αξίζει. Η διάπλαση δημιουργικών, εξωστρεφών και ενεργών πολιτών με προοπτικές, σε ένα περιβάλλον αλληλοσεβασμού, καλλιέργειας δεξιοτήτων και αρχών, με την παράλληλη εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους, συνθέτουν το πλαίσιο του σύγχρονου σχολείου.

Καλή πρόοδο στις μαθήτριες και στους μαθητές μας, με οδηγό τις αγαθές αξίες και σύμμαχο τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση για την Παρασκευή 28/1/2022

Με απόφαση του Δημάρχου αύριο Παρασκευή 28/1/2022 οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου Βέλου Βόχας θα παραμείνουν κλειστές, αφενός λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν από τον παγετό και αφετέρου για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και φυσικά για την οριστική επίλυση των δυσχερειών μεταφοράς μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το Σχολείο μας θα λειτουργήσει παρέχοντας στους/στις μαθητές/μαθήτριες Σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Webex).

Θα τηρηθεί το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου για την Παρασκευή, αφαιρούμενης της τελευταίας ώρας. Δείτε αναλυτικά τις ώρες και τα διαλείμματα στον πίνακα που ακολουθεί. 

programmasxoleiou23012022

Διαβάστε περισσότερα...

27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως,  για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος 

«Στις 9 Απριλίου [1941] το βράδυ μπήκαν οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη. Η μαμά έκλαιγε, ο μπαμπάς ήταν καταστεναχωρημένος κι εμείς οι τρεις αδερφές καθόμασταν χωρίς μιλιά. Δεν πέρασε πολύς καιρός κι άρχισε να θερίζει την Ελλάδα μια φοβερή πείνα. Δε βρίσκαμε πουθενά τροφή παρά μόνο σε μερικά χωριά.»

Το απόσπασμα από το βιβλίο «Ροζίνα: 548 ημέρες με άλλο όνομα» της Ροζίνας Πάρδο-Ασσέρ, διδάσκεται στη Γλώσσα της Γ’ Δημοτικού.

«Τετάρτη 3 Μαρτίου 1944

Είναι μια φοβερή εποχή. Γύρω λυσσομανάει ο πόλεμος και κανένας δε γνωρίζει αν θα είναι ζωντανός την άλλη μέρα. Θυμάμαι που ζούσαμε όλοι μαζί στην πόλη και περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να την αδειάσουν ή να φύγουμε. Οι μέρες μας ήταν γεμάτες κανονιές και πυροβολισμούς και τις νύχτες μυστηριώδεις ήχοι έρχονταν από τα βάθη. Αυτό συνεχίστηκε έτσι καμιά βδομάδα, ώσπου ένα βράδυ μάς σκέπασε μια νύχτα που κρατάει ακόμη και σήμερα.»

Από «Tο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», που διδάσκεται στο μάθημα της γλώσσας της ΣΤ’ Δημοτικού.

Τα παιδιά βίωσαν το Ολοκαύτωμα με έναν δικό τους βαθιά τραυματικό τρόπο. Η αγωνία της επιβίωσης, ο ξεριζωμός, η εξόντωση μελών της οικογένειάς τους, η πείνα και οι κακουχίες, η βιαιότητα, ο θάνατος και ο παραλογισμός του πολέμου έγιναν καθημερινότητα για μια ολόκληρη γενιά παιδιών, που έχασε απότομα την αθωότητά της.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο παιδιά εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκ των οποίων 1 εκατομμύριο Εβραιόπουλα, δεκάδες χιλιάδες παιδιά Ρομά, παιδιά με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες, παιδιά που θανατώνονταν επειδή θεωρούνταν αντιπαραγωγικά, καθώς κατανάλωναν τροφή χωρίς να μπορούν να προσφέρουν εργασία, ή στο πλαίσιο του προγράμματος «ευθανασίας» για τη δημιουργία της «Αρίας φυλής». Πολλά παιδιά Ελλήνων Εβραίων παρέμειναν κρυμμένα από οικογένειες Ελλήνων Χριστιανών κατά τη διάρκεια των διωγμών , άλλαξαν όνομα και οικογένεια, εκτοπίστηκαν, έζησαν τον τρόμο, υπέστησαν σύγχυση ταυτότητας, που συχνά διατηρήθηκε και μετά την κατοχή.

Οι μαθητές στη χώρα μας διδάσκονται στο σχολείο το Ολοκαύτωμα, αλλά μαθαίνουν και μέσα από περιγραφές παιδιών της εποχής, που καταδεικνύουν ότι η ειρήνη, η δημοκρατία και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών δεν ήταν πάντοτε αυτονόητα, αλλά αποτελούν μία κατάκτηση που οφείλουμε, με γνώση και μελέτη της ιστορίας, να διαφυλάξουμε από κάθε επιβουλή.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού, μέσα από τη διδασκαλία των γεγονότων, τη διαφύλαξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και την καλλιέργεια αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, τα ιδανικά του δημοκρατικού πολιτεύματος και της ενεργού πολιτειότητας. Διότι οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι κανένα άλλο παιδί, στο παρόν και το μέλλον, δεν θα βρεθεί σε παρόμοια θέση.

Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργία σχολείου

Αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά. Η προσέλευση θα γίνει με επίδειξη self test για τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και με rapid test για τους μη εμβολιασμένους  εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση για την Τετάρτη 26/1/2022

Με απόφαση Δημάρχου κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 όλα τα σχολεία του Δήμου Βέλου Βόχας, καθώς δεν θα μπορούν να διεξαχθούν τα μαθήματα λόγω του ότι πρέπει να παραμένουν ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες, όπως επιβάλλουν τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αποφυγή εξάπλωσης του covid.

Ακολουθεί έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων όπου αναφέρεται ότι λόγω της κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 26.1.2022, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξ αιτίας της κακοκαιρίας (καθώς δεν θα υπάρχει διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης).

Για τη διενέργεια των self-tests θα δοθούν νέες οδηγίες

 

 

enimerosi25012022

 

Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργία σχολείου: Τρίτη 25/1/2022

Σας ενημερώνουμε, ότι μετά από απόφαση του Δημάρχου Βέλου-Βόχας, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία όλων των Σχολικών Μονάδων και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Το Σχολείο μας θα λειτουργήσει παρέχοντας στους/στις μαθητές/μαθήτριες Σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Webex).

Θα τηρηθεί το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου για την Τρίτη, αφαιρούμενης της τελευταίας ώρας. Δείτε αναλυτικά τις ώρες και τα διαλείμματα στον πίνακα που ακολουθεί. 

programmasxoleiou23012022

Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργία σχολείου: Δευτέρα 24/1/2022

Μετά από την απόφαση του Δημάρχου Βέλου-Βόχας για αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, το Σχολείο μας θα λειτουργήσει παρέχοντας στους/στις μαθητές/μαθήτριες Σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Webex).

Θα τηρηθεί το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου για τη Δευτέρα, αφαιρούμενης της τελευταίας ώρας.

programmasxoleiou23012022

Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.
  • η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
  • οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα  το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS